

SPINAL MANUAL THERAPIES AND EXERCISES

SATURDAY 19 July 2025

View Hotel Kingsford Smith Drive and Hunt Street Hamilton, QLD

TIMING	TOPIC	TIME ALLOCATION
08:00-08:30	Registration	30 minutes
08:30-10:00	Overview of the weekend workshop Review of prereading and issues arising from it Check on movement testing and palpation skills relevant to therapies covered in this module	90 minutes
10:00-3:30	Mobilisation Rotational mobilisation Sacroiliac joint Lumbar spine (specific and non-specific) Traction of the lumbar spine Longitudinal mobilisation of the sacroiliac joint Stretching exercises Length testing and strength testing Post-isometric relaxation technique for stretching and mobilisation Lumbo-pelvic exercises (bridging, weight transfer, clamming, piriformis stretches, marching on the spot, pelvic shift) Patient demonstrations of techniques including volunteers from participants	330 minutes
3:30-4:30	Mobilisation	60 minutes
4:30	End of Day 1	

SPINAL MANUAL THERAPIES AND EXERCISES

SUNDAY 20 July 2025

View Hotel Kingsford Smith Drive and Hunt Street Hamilton, QLD

TIMING	TOPIC	TIME ALLOCATION
08:00-08:30	Registration	30 minutes
08:30-11:30	Session 3: Thoracic Spine (Continued) Counterstrain and positional release	180 minutes
11:30-3:30	Mobilisation Rotational mobilisation Cervical spine Lateral mobilisation of cervical spine Traction of the cervical spine Upper cervical spine in neutral including cranio-cervical junction in flexion Lower cervical spine Counterstrain and positional release Upper cervical spine and occiput Stretching exercises Length testing and strength testing Post-isometric relaxation technique for stretching and mobilisation Cervical spinal stretches Patient demonstrations of techniques including volunteers from participants	240 minutes

	Session 5: Closing Session	
3:30-4:30	 Case discussions and patient demonstrations (volunteers from participants) to illustrate application of the above techniques Using manual and exercise therapies together Using manual and exercise therapies with other treatments presented in the certificate. Discussion of safety issues Assessing response to treatment 	60 minutes
4:30	End of Day 2	

NOTE: Each day will include a 20-minute break for Morning and Afternoon Tea and a 40-minute break for Lunch.